sobota, 1 września 2012

Przepis na placuszki z cukinii

Hej :) Nie przyznawałam wam się nigdy, ale bardzo lubię gotować. Nie wyobrażam sobie dnia bez ciepłego obiadu, a niedzieli bez czegoś słodkiego (chociażby budyniu z dżemem ;) Tak zawsze było w moim rodzinnym domu i tak chcę, aby było i u nas. Jednak nie zawsze jest czas i ochota na skomplikowane dania, a w dniu takim jak dziś, kiedy odpoczywamy po wczorajszej imprezie chciałoby się stanie w kuchni (i przy garach :D) ograniczyć do minimum. Uwielbiam także próbować nowe przepisy, które znajdę w Internecie :) Przerobiłam już kilka przepisów z bloga Kasi i Zosi z makelifeeasier.pl (m.in. burgery, quiche, desery na podstawie bezy), dziś natomiast wzięło mnie na placuszki z cukinii. I po tym długaśnym wstępie zapraszam was na przepis.

SKŁADNIKI na 8 placków:
  • cukinia, około 0,5 kg (może być jedna duża, albo jak w moim przypadku trzy małe)
  • mąka, 40 gr (4 łyżki stołowe)
  • 2 jajka
  • majeranek, sól i pieprz
 I WYKONANIE:
 
obrałam i starłam cukinie na tarce o grubszych oczkach, odcisnęłam z nadmiaru wody (to bardzo ważny krok, dzięki temu placuszki się nie będą rozwalać na patelni), dodałam mąkę, jajka i przyprawy, wyszła mi ciaparajda widoczna na zdjęciu powyżej :)
na dobrze rozgrzany na patelni olej nałożyłam łyżką placki i smażyłam po kilka minut z każdej strony, do przełożenia placków użyłam plastikowej, szerokiej łopatki (dzięki temu placki się nie rozwaliły)
moje placuszki podałam od razu razem z własnoręcznie robionym sosem czosnkowym :)
Były naprawdę smaczne. Polecam wam je bardzo serdecznie :) Trzymajcie się!

3 komentarze:

  1. Ale narobiłaś mi ochoty na takie placuszki :) W poniedziałek kupuję cukinię i działam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dość często je robię, są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chyba wolę ziemniaczane ale tych spróbuję ;)

    obserwuje i zapraszam ;D

    OdpowiedzUsuń